BOEK

IMG-2400.JPG

SCHRIJVERS OP DE VLOER
Theaterteksten

De verdwijning van Benjamin King: De mogelijke terugkomst van een vermiste zoon zet de verhoudingen binnen een Amerikaanse ranch-familie op scherp. Tien jaar na dato blijkt dat zijn verdwijning grotere consequenties heeft dan gedacht. 

Schrijvers op de vloer is een bundeling van drie nieuwe, Nederlandse toneelteksten geschreven door Maaike Bergstra, Lotte Lentes en Elly Scheele. De uitgave komt voort uit het gelijknamige samenwerkingsproject van TG Nachtgasten, Theater Bellevue en De Nieuwe Oost waarin drie jonge toneelschrijvers onder begeleiding werkten aan een nieuwe tekst. De tekstideeën kwamen tot stand na een intensieve improvisatieperiode volgens de Nachtgasten-methode. Dit gaf de schrijvers de kans in een vroeg stadium al te reflecteren op hun werk en bood hen een waaier aan mogelijkheden voor hun uiteindelijke tekst. Onder redactie van Theater Bellevue en De Nieuwe Oost werden drie uiteenlopende teksten geschreven over white privilige, familie en de angst voor de ander en mannelijke machtsstructuren. Alle drie even urgent en relevant, en ieder met sterke karakters en conflicten en dramatische ironie. 

EEN TWEEDE KEER KIJKEN
Verhalenbundel

'We keken naar haar op. Naar de wiegende heupen, het opgestoken haar, de handen die ze soms op haar borst liet rusten alsof het klauwen waren, waarmee ze ieder moment haar borstkas open kon rukken om te laten zien: hoe verlaten worden eruitziet aan de binnenkant.'

Een bejaarde man kijkt naar zijn volwassen zoon en ziet een bange kleuter op de rand van een zwembad staan. Een jongen scheert zijn baard af in de hoop dat mensen iemand anders in hem zullen herkennen. In een club in Berlijn zingt een vrouw de blues.

Een tweede keer kijken is een bundeling met korte verhalen, een novelle en een essay van Lotte Lentes waarin de personages voortdurend een balans zoeken tussen tonen en verhullen, herinneren en vergeten, tussen durven kijken en iets anders willen zien.

Een tweede keer kijken bekijk en beluister je hier

 

De jongen, het stof
Novelle / Chapbook

'Zonder baard ben ik een vreemde. Ik moet daar nog steeds aan wennen, maar het lijkt me iets goeds. Als ik mezelf voor iemand anders aanzie, doen anderen dat misschien ook.'

De jongen, het stof is het verhaal van de Franse Majid, een jongen die opgroeit in de achterbuurten van Roubaix en er alles aan doet om gezien te worden. Hij wil zich bewijzen, maar faalt keer op keer. Om zich los te weken van zijn afkomst en te laten zien wat hij waard is, vertrekt Majid naar Syrië, maar dat blijkt allesbehalve het beloofde land. Tot hij op een dag de kans krijgt toch een held te worden.

In haar novelle schrijft Lotte Lentes over lege beloftes, tomeloze bewijsdrang en goede bedoelingen die soms in extreme daden worden omgezet.

Achtergrond bij De jongen, het stof lees je hier of beluister je hier