schrijvers op de vloer.jpg

SCHRIJVERS OP DE VLOER
Theaterteksten

Verwacht: maart 2018

EEN TWEEDE KEER KIJKEN
Verhalenbundel

'We keken naar haar op. Naar de wiegende heupen, het opgestoken haar, de handen die ze soms op haar borst liet rusten alsof het klauwen waren, waarmee ze ieder moment haar borstkas open kon rukken om te laten zien: hoe verlaten worden eruitziet aan de binnenkant.'

Een bejaarde man kijkt naar zijn volwassen zoon en ziet een bange kleuter op de rand van een zwembad staan. Een jongen scheert zijn baard af in de hoop dat mensen iemand anders in hem zullen herkennen. In een club in Berlijn zingt een vrouw de blues.

Een tweede keer kijken is een bundeling met korte verhalen, een novelle en een essay van Lotte Lentes waarin de personages voortdurend een balans zoeken tussen tonen en verhullen, herinneren en vergeten, tussen durven kijken en iets anders willen zien.

Een tweede keer kijken bekijk en beluister je hier

 

De jongen, het stof
Novelle / Chapbook

'Zonder baard ben ik blanker. Ik moet daar nog steeds aan wennen, maar het lijkt me iets goeds. Als ik mezelf voor iemand anders aanzie, doen anderen dat misschien ook.'

De jongen, het stof is het verhaal van de Franse Majid, een jongen die opgroeit in de achterbuurten van Roubaix en er alles aan doet om gezien te worden. Hij wil zich bewijzen, maar faalt keer op keer. Om zich los te weken van zijn afkomst en te laten zien wat hij waard is, vertrekt Majid naar Syrië, maar dat blijkt allesbehalve het beloofde land. Tot hij op een dag de kans krijgt toch een held te worden.

In haar novelle schrijft Lotte Lentes over lege beloftes, tomeloze bewijsdrang en goede bedoelingen die soms in extreme daden worden omgezet.

Achtergrond bij De jongen, het stof lees je hier of beluister je hier